ЕВРОПЕЙСКОТО ПРЕОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ. ФРЕНСКИ ВРЪЗКИ

Изложба

„ЕВРОПЕЙСКОТО ПРЕОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ. 

ФРЕНСКИ ВРЪЗКИ”

28 юли – 14 август 2017, Пристанище Бургас, Магазия 1

В Бургас гостува изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки.“ Експозицията е разположена в обновената Магазия 1, а специално за откриването пристигна и посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел.

Изложбата представя  резултатите от сътрудничество между французи и българи, датиращо от векове. Включени са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, създаването на черноморския ни военен флот, морските ни фарове построени преди повече от 100 години от френската фирма Кола и Мишел и още детайли от френските връзки на Черно море.

Самата зала, в която е разположена изложбата е пример за френската връзка при изграждането на бургаското пристанище. И след пълния ремнот, Магазия 1 е със съхранена автентична подпокривна конструкция тип „Айфел“. Френският дипломат разгледа с любопитство не само паната в експозицията, но и самата сграда, в която тя е представена.

Експозицията гостува в Бургас със съдействието на Областна управа, Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и е по случай навършването на 25 години от създаването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и е част от дългосрочния проект „Морето сближава всичко далечно”.